2012. október 23., kedd

Megyejárás - Udvard, Kisbaromlak, Szárszó-hegy

Az egyszervolt Komárom megye Dunától északra eső fele a mai közigazgatás szerint 50 községre oszlik, melyekből már csak egy maradt, ahol még nem jártam: az Udvard melletti Kisbaromlak – Branovo. „Hivatalosan“ zsákfalu, közúton csak Udvard felől közelíthető meg. A nyelvhatáron fekszik, az egykori királyi marhaállásról kapta a nevét és a 18. századi újratelepítés óta gyakorlatilag teljesen szlovák falu. 2011-ben 590 lakosa volt.

A korai indulást a reggeli köd megakadályozta, de kilenckor már úton voltam, hogy a térkép fehér foltjától elválasztó több mint 30 kilométeres távolságot mihamarabb letudjam. Udvardon négy évvel ezelőtt egy hasonlóan szép napsütéses őszi napon jártam fényképezni, de azért maradt bőven itt is bepótolnivaló. Kisbaromlakról a Szárszó-hegyen át tettem egy kitérőt Komáromcsehibe, ahol nyáron kimaradt a temető, majd visszaereszkedve átmentem Zsitvabesenyőre, ezután Udvardon és Érsekújváron át este 8-ra érkeztem meg nagyszüleimhez Vágfüzesre, ahonnan másnap délelőtt tértem vissza Komáromba.

(2012.10.21-22. vasárnap-hétfő, 108 km)

Reggeli pára a Vág-Duna hídjánál

A Gyulamajor-Izsa-dűlőút vasárnap reggel
Részlet a 19. század derekán telepített bajcsi erdőből (legnagyobb része tilalmas "fácános")

Ha nem tudsz dönteni a keresztúton...
Az 511-es (Zsitva-völgyi) út nyílegyenesen vezet Udvard felé a bajcsi erdőkön át

....ákaz ...enia ....a
vendémiaire kései virágjaiÚtmenti szoborfülke Udvard előtt


Négy éve csak a talapzatot találtam itt... Az Őrangyal szobra 1850-ből akkor épp felújításon volt.

Udvard központja a Szent Adalbertnek szentelt 18. századi templommal

A Szent Család-szoborcsoport 1901-bőlLegutóbbi látogatásom óta Udvard szobrot állított Szent Lászlónak


Udvardon szétszórtan öt régi temető van. A Szent József-temető sok síremléke őrzi az 1945-ös harcok nyomait. A nagykereszt is elpusztult ekkor, a jelenlegit még abban az évben emelték a helyére.


Az új temető 1977 óta a Baromlaki úton vanCséeszádé rendületlenülUdvardról Kisbaromlakra szőlők és gyümölcsösök közt vezet az út...


... melynek távolabbi részét cukorrépahalmok szegélyezték ottjártamkor.

Kisbaromlakra érve egy Krisztus-szobor köszönt...

...és gyerekrajzok a betonfalakon.

A falu templomát Szent Annának szentelték 1739-ben

A temető...

... ahonnan szép kilátás nyílik a falura.

A Baromlaki-patak


Községháza

Faluközpont a patak völgyében. A falu alaprajza elég szellős, a domboldal párhuzamos utcáinak házai hagynak maguk között elég helyet.

 
Kisbaromlakról autóval burkolt dűlőutakon lehet eljutni Újlótra vagy Szemerére. A 222 méteres Szárszó-hegyre ez a földút vezet fel.
Még most is csak Neked keresem őket...

Saída esse asfalto e vem pra nossa estrada que é de chão...
 


Kilátás észak (Bars) felé a Szárszó-hegyről


A Máriacsaládi-erdő

Komáromcsehi látképe, háttérben a Kezrik-hegy (230 m)1939 januárjában Komáromcsehi csendőrsortűz színhelye volt, melynek két halottja volt. Vajon mennyire fonódott össze a "magyar" fogalma a csendőrökkel és az egész dögletes úri renddel a szlovák köztudatban ? Most sokan idéznek kísérteteket a Duna másik partján, de attól még... mi közöm van nekem és ennek a népnek a kakastollasokhoz ? Csehiben 1920-ban még a lakosság többsége 46 százaléka magyarnak vallotta magát...

 

... amiről a temetői nagykereszt felirata is tanúskodik...... de a magyar feliratú síremlékeket a temető hátsó sarkába különítették el.

 
A még régebbi sírkövek felirata olvashatatlan és lassan beolvadnak a bozótba. Azt hiszem, a legemberibb dolog a teljes elmúlás, amely nem hazudik pár évtizedig egy kődarabbal. Ki ismeri ükszülei sírhelyét ? Meddig olvasható egy sírfelirat ? Meddig maradhat egy halott egy helyen, ha már nem fizetik a sírhelyet ? Elmúlni nyom nélkül, mintha csak besétálnánk a homályba vagy alásüllyednénk a mélységbe... O. mesélt a látogatásairól a párizsi katakombákban, ahol milliók csontjait halmozták fel az ókori kőbányák járataiban... és arról, hogy egész szubkultúrája van a járatokba alászállóknak... és a csontházak... meg a palermói múmiagyűjtemény... Iszonyodom a gondolatától...

Visszagurulva a Szárszó-hegyről (van rajta szőlő, mobiltelefon-adótorony és víztelep) Kisbaromlak határában kis halastó mellett vezet az út...
... a régi Komárom és Bars határára, melyet ez a kereszt jelöl.
 

Nem szokás errefelé a tényleges községhatárt táblával jelölni. Ez a második, amit látok Szlovákiában (Szepesbéla után). A legtöbben nem is tudják, meddig terjed a községük és nyugodtan hordják az utolsó ház utáni "senkiföldjére" ki a szemetüket...

Nagylót és Zsitvabesenyő között

Szent Orbán szobra 1886-ból a besenyői szőlőhegyen


Nepomuki Szent János-szobor ZsitvabesenyőnA katolikus templom 1745-ben épült. Besenyő a legutolsó magyar falu a Zsitva völgyében.

Világháborús emlékmű a templomkertben.A Zsitva-menti út Besenyő-Udvard közötti szakasza

Túl az Üveghegyen

Az udvardi Szent Anna-temető

Lánytestvérek sírja, mindketten kétéves korukban haltak meg,...


A Zsitva alkonyatkor.

Naplemente Újvár felett. Udvardtól Naszvadig keskeny út párosult gyilkos forgalommal.

Határkereszt Udvard és Érsekújvár (Komárom és Nyitra m.) határán, a 75-ös országos főút valóságával övezve.

Naszvad előtt rámsötétedett. Naszvadtól Vágfüzesig azokon a földutakon haladtam, amelyeket 12-13 éves koromban "fedeztem fel" mindenféle térkép nélkül (akkor soha nem tudtam, hová fogok kilyukadni, melyik falu lesz a következő kanyar mögött és hogyan fogok visszatalálni Szigetbe...). Most a csillagfényben, a mélységes csendben, bekötött szemmel is odataláltam volna.


 
Másnap délelőtt kimentem a szigeti Vág-partra, kicsit búcsúzóban is.
A vágfüzesi Hullám-tér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése