2012. május 22., kedd

Megyejárás - Csép és Ete

Két kis falu a 13-as út mellett, Nagyigmánd és Kisbér között. Csépnek 2010-ben 360, Etének pedig 572 lakosa volt. Mindkettő hagyományosan református kisbirtokos falu (Ete teljesen, Csép részben). Csép inkább észak (Nagyigmánd), Ete inkább dél (Kisbér) felé gravitál, bár a jelenlegi beosztás szerint mindkét község a Kisbéri kistérséghez tartozik, vagy a tágabb értelemben vett Bakonyaljához. Ez Komárom-Esztergom megye leginkább kieső, legritkábban lakott és gazdaságilag is leginkább hátrányos helyzetben levő része. Délről a Vértes és a Bársonyos dombvidékének erdei ölelik a tájat. Hullámos, dombokkal és patakvölgyekkel szabdalt síkságon fekszik, tágas határok, homokos dűlőutak és a nagy délre vezető, nyárfákkal szegélyezett országút, a 13-as. Ezen indultam el reggel 9-kor, hogy mielőbb odaérjek, visszaúton pedig Etéről a Szákszend-Nagyigmánd országútra navigáltam semmilyen nyomtatott térképemen nem szereplő földutakon (ha a Google Earth a közelmúltban nem frissíti a térség légifelvételeit, csak az orrom után mehettem volna, persze a kerítéssel lezárt utak nem látszanak így se). Este 8 után értem vissza, 70 km megtétele után (2012. május 20., vasárnap). 

A jelenlegi rezsim terhes nyűgnek tekintette a "Köztársaság" K-ját, így az MK-t is lecserélték az Erzsébet-híd közepén M-re. Sokan adták az életüket ezért a K-ért, amit most a sárba tipornak. De igazuk van, nekik semmi közük ehhez a Köztársasághoz.

 
Négy évvel ezelőtt, 2008 nyarán kezdtek el kinőni a földből az első szélkerekek. Ma (a 2011-es állapotok szerint - Google Earth) 5 község területén (Ács, Bábolna, Kisigmánd, Csém, Nagyigmánd) összesen 63 hatalmas szélkerék termeli a gazdaságos és EU által támogatott energiát. Nagyjából 140 méteres tengerszint feletti magasságba emelkedik az a "dombsor", az M1-es autópálya két oldalán, ahová ezeket a monstrumokat építették. Csém (6,29 négyzetkilométerre 6 szélkerék - a képen), illetve Kisigmánd (19 szélkerék 13,14 négyzetkilométeren) községeket szinte harapófogóba zárták ezek a hatalmas, zúgó lapátú kolosszusok.


A 13-as út. A Balatoni út. Nyárfasor (ez is hiányosabb, mint amikor gyerekkoromban bámultam a busz ablakából) kísér át a hullámos síkságon, aztán tovább egyre délre. Szerencsére még nem tiltották le róla a biciklistákat és vasárnaponként (kamionstop) a forgalom is tűrhető.


Kisigmándi szélkerekek

A háttérben NagyigmándÚtmenti feszület Csép határában

Csép főutcája, a Kossuth Lajos utca

A csépi új községháza

A bejárat felett elhelyezett tábla szerint 1896-ban épült a csépi katolikus templom.
Csép volt a lakhelye Vörösmarty múzsájának 

Nagyon csendes falu volt Csép vasárnap délben, de mégsem volt kihalt. Sok biciklis kisgyerek, egy szerelmespár a padon, egy egerésző macska a fűben...Az 1788-ban épült református templom egy kis kiemelkedésen áll, ott ahol a falu két fő utcája találkozik...

... bejárata egy hajóorrként előrenyúló kis rétre néz.

Borostyánnal benőtt fenyő a Petőfi utcában


Régi kúria Csépen

A református templomhoz vezető lépcsősor
Kukorica májusban 
A Thaly-család síremléke  ... "E síremlék hirdeti Széchy-szigeti Thaly Béla honvédhuszár százados emlékét is, aki a nagyvilágháborúban 1914 augusztus 17-én Gorodoknál huszárai élén harcolva esett el a "halál rohamban" életének 40. évében. Idegenben alussza örök álmát."
És ők is idegenben alusszák örök álmukat... Messziről jöttek idáig, akaratuk ellenére és Komárom megye földjében nyugszanak. Őket is hazavárták... A sírgyalázó barbárok, a holtakon elégtételt venni kívánó zombik korában Csép község becsületére váljék, hogy gondozzák a sírjukat.

"Ahányszor e lapon rezg a napkelet, Annyiszor csókol a szent emlékezet"


A csépi temetőhöz csatlakozik egy erdővel benőtt régi temető. A főút 22-es kilométerénél az erdő szélén magasodik egy 19. századi citoyen síremléke.
  
Kismányai Misky Lajos polgártárs (1799-1882) és szeretett édes neje Laky Julianna (1803-1883). "Ahol nem jó erkölcs a tudás alapja, ott a közügy mindig az önérdek rabja. Az ilyen országban a boldogulásnak romlottság és önzés mielőbb sírt ásnak". És "Aki tiszta szívvel komolyan kívánja hogy sok ezer évet éljen szép hazája, csak úgy járul ehhez bármilyen tanult ésszel, ha holtig szolgálja szeplőtelen kézzel."

  
Beljebb gázolva a bozótba síremlékek sorát rejti a rengeteg... Mellettük zúg a főút forgalma, rég elfeledkeztek róluk...

Ki áll meg a 22-es kilométernél rajtam kívül ?
Etére érkezve Szent Jakab kagylója mutatta az utat...

Isten hozta Etén !

Etei virágtartó

Régi és új házak az etei Kossuth utcában

Az etei református templom 1811-ben épült


Vörösmészkő templomkapu vörösmészkő emléktáblávalRéz templomkilincs
Világháborús emlékmű és a református templom

A török pusztítás után 1648-ban települt újjá Ete...

Régi ház a Jókai utcában

Tájház is van Etén

Szabadtéri színpad

Posta

Egy utca, ami kiérdemelte a nevét - Diófa utca

Régi sírkövek sora az etei temetőben


Az etei szőlőhegy, ahol önzetlenül és barátságosan fogadtak.
Vendéglátóm hetvenéves kukoricagóréja. Megkért, hogy fényképezzem le, mert a felesége le akarja bontani. Íme Ete történelmének egy kis darabja...

  
Ete központjában

Ez az út vezet a Császár községhez tartozó Makkpusztára
Ahol a mantovai Graziano Menossi 2005-ben újra lovasbirtokot hozott létre. A békítő, engesztelő bor hatása volt talán, de most nem forrott bennem a sans-culotte indulat az arisztokraták ellen. Talán azért, mert nem láttam szögesdrótot, tiltótáblát, és mert a lovak szelídek voltak, odajöttek hozzám a kerítéshez és már messziről követtek a tekintetükkel.


És gondosan vigyáznak a makkpusztai temetőre is (bár a karámok kerítései veszik körül), az 1855-ben emelt nagykeresztet is felújították.
A Nagyigmándhoz tartozó Melkovicspuszta előtt olyan méllyé vált a földút homokja, hogy csak gyalog tudtam továbbmenni.

Melkovicspuszta


Nagyigmánd - Szőkepuszta


Harangláb Szőkepusztán. Maga a puszta rendezett, még játszótere is van.
A szélkerekek árnyéka az úton felém rohanó csíkokként jelent meg

Dél-Komárom - Igmándi-erődRovaniemi 2994 km, Nordkapp 3750 km, Naumburg 996 km, Wavignies 1640 km....

1 megjegyzés:

  1. 2017.február 10.-én mi is megálltunk a 22km szelvénynél.Érdemes volt!

    VálaszTörlés