2012. május 19., szombat

Megyejárás - Les-hegy, Dunaszentmiklós

Ha a Duna mellett haladó országúton Komáromtól kelet felé tartunk, Párkány felé és tovább keletre, Pat környékén ad hírt magáról a Duna másik oldalán magasodó Dunántúli-középhegység, pontosabban a Nyugati-Gerecse, mely összetöredezett sasbércek sorozatából áll. Virtnél azután mellénkszegődik és végigkísér egészen Karváig. A Tatabánya és Tata felől érkező Által-ér, mely Dunaalmásnál ömlik a Dunába, a Gerecse nyugati peremén kanyarog, a Szomód határában magasodó Les-hegy (236 m) és a dunaalmási Kőpite-hegy (292 m) lábánál. Ezek közé az alacsonyabb hegyek közé, valamint a 400 méter fölé magasodó magasabb sasbércek (Nagy-Somlyó, Borz-hegy, Hosszú-vontató) közé esik a 438 lakosú, 270 m magasságban fekvő Dunaszentmiklós (Niklo) község. Errefelé még nem jártam korábban, így miután egész éjszaka ötvenes évekbeli titkos jelentéseket (szig.biz.!, biz.!) gépeltem be az intézet számára, erre indultam reggel 9 után egy kicsivel. A Kőpite-hegyre már nem jutottam fel, este fél kilencre értem vissza Komáromba, 65 kilométer megtétele után. (2012. május 18., péntek)

Az akác lassan elvirágzik, most bodzaillat kísértNaszály központjában
A községháza mellett indul az a földút, amely egyenesen keresztülvág Dunaalmás felé, keresztezve az 1-es főutat és a Mikoviny-csatornát. Az út kezdeténél áll a régi vízimalom (ma panzió) épülete, mely a Fényes-forrásnál található.

A malom mellett az út régi kőhídon halad át...

...majd a Ferencmajori-halastavak szélén vezet tovább.

Nyílik a vadrózsa az út mellettÉs már pipacs is vanLelopták a Mikoviny-csatorna hídjáról a vaskorlátot


Erre mondják portugálul, hogy zöld alagút (túnel verde)

Fenyősor a távolban

A földút sorompóval ellátott vasúti átjáróba torkollik, ami rögtön le is ereszkedett. Először a sínek kezdtek sírni, aztán elsüvített a pesti személyvonat óriási zajjal

Egyre közelebb a hegyekhez

Margaréta


Vadzsálya az út mellettKis kék lepkével

Dunaalmás felé menet kész történelmi jelenés jött szembe. Nagybajszú lovasok 17. századi kócsagtollas kalappal, szekerek és utánuk fehérruhás asszonyok. Az élen lovagló rám is köszönt, majd megjegyezte ezekkel a szavakkal: "Jó a maga paripája is, csak nagyon lassú". Viszont messzire elvihet.

Az Által-ér Dunaalmás szélénA legutóbbi kirándulás nagy tölgyfájánál ágazik le az az erdei út, melyet a rómaiak az 1-4. században építettek a kőbányáiktól az épülő Brigetio (a mai Szőny) felé. A bejárati tábla felirata szerint "múemlékút"Mit tettek értünk a rómaiak ?Sokáig ültem itt a tölgyerdőbenAz út egy kilométer után a Betlehem nevű vadászházhoz vezet, majd továbbkanyarog északra, a Kőpite-hegy és az egykori kőbányák felé. Én letértem róla és keskeny erdei úton, majd homokos ösvényen, fenyvesen át, a biciklit hátrahagyva felmentem a Les-hegy tetejére.

A Les-hegy "csúcsán"A kilátás nyugat felé. A közelebbi kémény Almásfüzitőé, a távoli a komáromi nagy kémény. Innen látni igazán, milyen szelíd ez a táj, az intenzív művelés ellenére is mennyire zöld. Nyugat felé teljesen nyitott, az összes északnyugati viharbetörésnek pont az útjában. Keletről a Vértes, a Gerecse és a Kürti-Koltai-dombsor lezárja ugyan, de ez nem jelent zártságot, ezek nem igazi hegyek. Itt hullott (Dadon) a legtöbb eső Magyarországon 1953-ban egy nap alatt.

Kelet felé a Gerecse és az 554 méteres Öreg-Kovács látszik. Számomra emlékezetes hely - egy márciusi napon majdnem otthagytam a fogam a derékig érő hóban.

Oldásgödrök a mészkőfelszínen
Bizonyos emberek abban lelnek örömöt, hogy meredek hegyoldalon biciklivel rohannak alá. Itt szalaggal "downhill" pályává változtatták a hegyoldalt és még rámpákat is raktak ide.

Kertekalji út - jó mély homokkal - visz le Szomódra.


Szomódról 4.7 km hosszú, 120 méteres emelkedésű országút visz Dunaszentmiklósra.
Régi dunaszentmiklósi pincesor egyen-bejárattal.Mögötte elhagyott pincenyílással


A katolikus templom 1911-ben épült neogótikus stílusban. Falát az "Örömút" kerámiái (Kerezsi Gyöngyi alkotása) díszítik a tavalyi év óta. Kertjében áll a világháborús emlékkereszt, melynek névsora mutatja, hogy ez teljesen németlakta település volt, a vegyeslakosságú Szomóddal szemben.Ritkán látok működő szökőkutat falvak központjában.


Petőfi utca

Dunaszentmiklósi utcarészlet
A falu északi végén, a szőlőhegyen, ahonnan látni a Börzsönyt, a Tríbecset és a Madari-erdőt is, Szent Kristófnak emeltek kis oszlopot (benne pixeles nyomtatott képpel)...

Vagy ötszáz forintnyi készpénz és senki nem lopta el. Pont találtam egy Compostelát ábrázoló ötcentest magamnál.


A 427 méteres Nagy-Somlyó a falutól keletre (már Neszmély határában).

Szent Orbán faszobra (2008) a szőlőhegyenA "holland üdülőfalu" egyenházai a falu fölött.

Kilátás Dunaszentmiklósra a temető melletti kilátóból.

Délkeleti kilátás. Balra a baji Kecske-hegy, háttérben a Vértes

Innen nyugat felé indultam, a dombtetőn - kezdetben szőlők, utána a volt radarállomás, majd "magánerdő" (nem abszurd ?) mellett a Kőpite-hegy alatti Ádámmajorig.


Ádámmajor után inkább az orrom után mentem, így a Kőpitére nem jutottam fel, de betévedtem...

... az ókori kőfejtő sziklafalai közé.Innen síró fékekkel, fehér sziklákon zötyögve, a Dunát néha megpillantva...

... végül szőlők és nyaralók között visszaértem Dunaalmásra.

A 10-es útra időközben kirakták a háromosztatú tiltótáblát, miközben az út másik felén...

... a 6-os számú európai nemzetközi túraútvonalat jelzi a tábla. Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal...

Alkony a Duna felett.

1 megjegyzés:

  1. szia!

    betudnád bejelölni nekem google maps-en, hogy körülbelül merre található az a downhill szekció a Les-hegyen? előre is köszi!

    VálaszTörlés