2012. augusztus 4., szombat

Kingyes

Komáromtól húsz kilométerre, a Vág-Duna bal partjának közelében, a folyó egykori mellékágának (mely a Csörgői-erdőt félkör alakban határolja dél felől) partján áll egy romos, toronysisakos épület. Idelátszik a folyó töltése és a két kilométerre fekvő falu, az egykori Keszegfalusi Sziget házai. Az észak felé vezető (egy darabon aszfaltozott) mellékút (melyen el lehet jutni egészen Naszvadig, vagy a vízi élővilága miatt védett Levelesi-tó partjáig, vagy a Gúta határában lévő Pogányhely dűlőhöz) először a régi iskola épülete, majd néhány tanyasi ház mellett halad el. Ez Kingyes, a szlovák térképeken "Zlatá Osada". Kelet felé öt kilométeres országút vezet Agyagosra, az esztergomi érsekség egykori majorjába érintve a Feszty Béla által, amerikai mintára létesített majort, mely mellett a vágfüzesi temetőhöz (a falutól 3 kilométerre) vezet el egy kis bekötőút. Az agyagosi út a hatvanas évek végén épült, amikor maga a község (melynek névadója a hetvenes években megszűnt kingyesi iskola tanítója volt), Vágfüzes is megalakult. Ez volt az első szilárd burkolatú összeköttetése a falunak a külvilág felé (a második, a "Váhostav" által épített Vág-Duna-menti út sokáig nem is szerepelt a térképen és az első jelzőtáblát is csak pár éve helyezték el itt). Az út megépültével megszűnt a komp a folyón, melynek révésze dédapám volt és a balpart végérvényesen elszakadt a keszegfalusi jobbparttól. Egyidejűleg a szétszórt tanyákból falu született és Kingyes lassan elnéptelenedett. 1970-ben még 134-en laktak itt, 2001-ben már csak 26-an.

Csend van és nyugalom, mint száz évvel ezelőtt. Emlékszem gyerekkoromban az itteni éjszakák mélységes csöndjére és ha nagymamám lehúzta a redőnyt, a teljes sötétre, amikor szó szerint az orromig se láttam. Csak a túlparton haladó gútai vasút (2003-ban megszüntették) zaja és a kutyák ugatása törte meg néha a csendet. Ma már minden utcai lámpa világít éjszaka, de a csillagok ragyogása innen még sokkal szebb, mint a sokfényű Komáromból, a nagyvárosokról nem is beszélve. 

Ezt a csendet és nyugalmat kereste a festő, Feszty Árpád is, aki rendszeresen vonult ide vissza, ebbe a vadászházba vagy tóparti tanyára. Innen hozta képeihez a színeket, a fényeket, Martosról az arcokat. Barátai, Gárdonyi Géza, Pósa Lajos a meseíró és Lányi Géza a zenész 1894-ben elhatározták, hogy meglátogatják őt. A bérkocsisok Komáromban nem is hallottak Kingyesről, de Kaván és Agyagoson sem tudták őket eligazítani. Végül utak nélkül is nagy nehezen idetaláltak, a világ végére, ahol napokig mulathattak. Tudattalanul ezt a tradíciót viszi tovább az unokatestvérem, aki minden nyáron a régi iskolában tartja születésnapi buliját. A régi kingyesi vendégek aztán mindenféle rigmusokat véstek egy nagy gerendába (a legismertebb részlet talán ez: "Ilyet nem látott a Kárpát, Isten veled Feszty Árpád"). Az utolsó bevésés Feszty Árpád halála után egy évvel, Komáromi Kacz Endréé, 1915-ből.

Nagyanyám mesélt sokat a régi "kastélyról", amelynek berendezését 1945 után széthordták és elkótyavetyélték. Akkoriban mindig útleírások halmaival jártam Szigetbe, még csak a képzelet vitt messzi tájakra és amikor megértem arra, hogy elmélyüljek a szülőföld titkaiban, már késő volt... Ő még látta a helyén a híres gerendát, ami később a komáromi múzeumba került, most Ópusztaszeren van. A Feszty-tanya pedig később kultúrház lett, egy ideig mozi is működött itt, aztán már csak dohányszárításra és paprikatárolásra használta a helyi szövetkezet (gondolom erre akart az a valaki utalni, aki az épület falába véste: "Komunisták szégyene"). A rendszerváltás után a Feszty-család visszakapta az épületet, de az tovább pusztul. Gyerekkoromban még megvolt a tető, ma már a gerendák közt kilátni, ha nem is az égre, de a romok fölé boruló fák lombjára. A kis tavacska a szürkegémmel, a békalencsés part mögött a kis halak nyüzsgésével, a vízisiklóval, az óriás nyárfával a parton, a csend és a nyugalom ma is megvan.

Augusztus 2-án a Honismereti Kerékpártúra megállt Kingyesen és én tartottam egy rövid kis előadást a résztvevőknek. O. szerint úgy hatvanan lehettek.




































































































































































































































































































































1 megjegyzés:

  1. Életem első hat évét Kingyesen éltem le. Édesapám Dobiás György itt tanított 1961 és 1968 között. Elöször az öreg iskolához tartozó tanítólakásban, majd mikor felépült az új iskolához tartozó tanítólakásban laktunk. Gyönyörű emlékeim vannak a Levelesi tóról a Feszti kastélyról az egész tályról. Édesapám megfestette a kastélyt - mint amatőr festő - máig őröm a festményt, édesapám emlékét és a Kingyesi emlékeket.

    VálaszTörlés