2012. december 1., szombat

Megyejárás - a Zsitva-csatorna menténKomárom 102 négyzetkilométeres határának északkeleti része Heténnyel, Szentpéterrel és Izsával egyaránt határos és az ötvenes évekig ezeknek a községeknek a része volt. Ezt a lapos vidéket a folyószabályozások és a csatornaépítések előtt keresztül-kasul szőtték a Zsitva folyóágai és kanyarulatai, a légifelvételeken ma is látszanak (a helyszínen ezek facsoportok, vagy egyszerűen a szántóföldek részei, melyeknek eltérő színe csak az őszi vagy koratavaszi légifelvételeken jelenik meg). 


 A területet egyenes vonalban szeli át a Martos alatt elágazó Zsitva-csatorna, mely délkelet felé halad, majd Pat és Dunaradvány között, Zsitvatőnél jut el a Dunáig. Valamikor ebben az irányban folyt a Zsitva-folyó is, mely ma Martosnál ömlik az Öreg-Nyitrába.

Délelőtt tíz órakor indultam errefelé, Gyulamajor előtt elhagytam a 64-es utat és egészen Lándorig korábban járatlan földutakon kóboroltam estig, a távolban a falvak templomtornyai és Komárom nagy kéménye szegélyezték a láthatárt. Alkonyatra érkeztem vissza, kicsivel négy óra után, táskámban egy nagy zacskó csipkebogyóval.

(2012.12.1., szombat, 40 km)

Gyulamajor látképe


Az elhagyott gyulamajori teherpályaudvaron
Tilos a pipázás és a gyertyagyújtás...

Három éve épült Izsa határában a környék első naperőműve
Elhagyott vízműépület ("čerpacia stanica") a Zsitva-csatorna partján
Kilátás a magaslesről délnyugat (Komárom) felé
Délkeleti horizont a Gerecsével
Izsa a távolbanA Zsitva-csatornaKolozspuszta legrégebbi épülete
Fázó galambok a kolozspusztai víztorony tetején


Északnyugat felé a csatorna partján
Rég elpusztult tanya nyomai
A Nyitra balpartjának síkja
A Hajlási-csatorna mentén Lándor felé
Alkony Lándor közelében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése