2012. július 20., péntek

Tour de Medovarce 4.

Éjjel és délelőtt is esett, 11 órakor indultam el a hontalmási táborhelyről és este 8 után állítottam sátrat zuhogó esőben Domaníky (Dömeháza) község határában. A délelőtti órákban elég élénk forgalom volt normális személyautókkal az erdei úton, de a sátrat nem láthatták, bár az úttól alig száz méterre lehetett. Először nem értettem miért, csak hazatérve derült ki a légifelvételekről, hogy a hegy tetején van a község hétvégi házas-kertes része, oda mentek fel szombat reggel. Háromszori téréssel hordtam le mindent az útra, ahol az egyik elhaladó kocsiból tágra nyílt szemekkel bámultak rám. 

A nap első felében a Selmeci-hegység déli oldalán, a Sitno (1009 m) lábánál vágtam keresztül Jabloňovce (Hontalmás), Baďan (Bagyan) és Beluj (Béld) községeken át a Selmeci-patak (Štiavnica) völgyében fekvő Prenčovig (Berencsfalu). Az útnak ez a része gyakorlatilag tolásból és fékezésből állt a néha 15 százalékos emelkedőkön-lejtőkön. A lehetőségekhez mérten igyekeztem minden útbaeső településen körülnézni, bár ez általában újabb meredekeken való felkapaszkodással járt. Berencsfalu után hosszan lejtő út következett a Selmeci-patak völgyében, amit a zuhogó eső miatti másfélórás kényszerpihenő szakított meg. Hontnémetibe leérve rövid szakaszon a 66-os főutat követtem, majd Domaníkynál (Dömeháza) ráfordultam a Medovarcébe vezető útra. Az újra rákezdő zivatarban végül a falutól alig fél kilométerre, az utat kísérő lomboserdő és egy kukorcaföld találkozásánál találtam sátorhelyet, ahol sokáig hallgathattam a szombat esti motorizált fiatalság kocsijaiból ordító gép"zenét".

(2012.7.14., szombat, 35 km)


A hontalmási táborhely

Hontalmási utca
19. századi hontalmási kapu fordítva bevésett magyar címerrel

Kilátás nyugat (Bakabánya - Pukanec és a Selmeci-hegység) felé

Hontalmás látképe

Útmenti vadszekfű

A Selmeci-hegységbenTölgyerdő Bagyan előttBagyani bagoly...... és csiga

Régi lakóház Bagyanban
Az evangélikus templom 1685-ben épültA Klastavai-patakKlastava (Kalászi) tucatnyi házból álló kis faluja 1971 óta Bagyanhoz tartozikBükkerdő Beluj - Béld előtt. Itt érte el a túra útvonala a legnagyobb magasságot (533 m)

Beluj látképe a lejtőrőlBeluj - evangélikus templom (1785)Beluji részlet


A Sitno - Szitnya a Selmeci-hegység legmagasabb csúcsa (1009 méter)

Ereszkedés Prenčov - Berencsfalu felé

Faszobrok Prenčovban
A kovács háza

Prenčovi utcakép
Szent István felajánlja az országot Máriának (1821)A Selmeci-patak völgyébenA régi kőbánya bódéja másfél óráig nyújtott menedéket a zuhogó eső elől


Gőzölög az út, gőzölögnek a hegyek

A Selmeci-patak Hontnémetiben
Hontnémeti részletHontnémeti Szent Mártonnak szentelt temploma ismert búcsújáróhely

Szent Márton és libái
Andezitangyalka...... és andezitkálváriaHatalmas hárs a templom mellettHontnémeti után pár percre kisütött a nap, aztán folytatódott az eső

Domaníky - Dömeháza temploma 1929-ben épült
Vasas ásványvízforrás a falu szélén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése