2012. július 23., hétfő

Tour de Medovarce 5.

A túra hatodik napja is rövidre sikerült. Miután az éjszaka és a délelőtt nagy részében zuhogott az eső, jócskán elmúlt dél, mire nekivágtam a Selmeci- és a Korponai-patakok völgyét elválasztó dombhátnak, hogy meglátogassam a kis Méznevelő falut, melynek 2001-ben alig 256 lakosa volt. Addig meg... mit lehet csinálni a sátorban várva az eső végét... tervezni... nem azt, amit általában a korombeliek terveznek... romantikus képzelgés... reménytelen várakozás... hiszen most is talán épp... föltettél mindent egy lapra és vesztettél. Nincs jövő, pontosabban nem kell semmiféle "polgári" jövő nélküle. Nem gyerekes csakazértse ez, hanem a lét teljes képtelensége. Hogy élhetnék félbevágva ? Sehogy. Persze senki nem érti, nem is értheti. Viszont, ha nincs vesztenivalóm, mint ahogy nincs is... Jövő nyárra is kell egy cél, ez pedig már megvan: Arhangelszk, Fehér-tenger, összesen három hónap európai Oroszországra (már ha egyáltalán megadják a vízumot...). Indulás április elején a Duna mellett a Fekete-tengerig, utána egy hónap Dél-Ukrajnára, aztán a Volga-mente, Urál és fel északra, ha a bürokrácia mellett sikerül átszivárognom, ahogy az "utolsó európai diktatúrában" sikerült. Miért ne sikerülne ? Minden lehetséges. Télre meg lemegyek a Földközi-tengerhez, a legdélebbi Európába és Észak-Afrikába. Azután következő tavasszal újra föl északra. Három-négy év a végső búcsúig az öreg Európától. Közben tovább lehet reménykedni a csodában vagy az irgalmas halálban.... Aztán... csak a Teremtő tudja. Vajon hány tízezer kilométer után fog halványulni annak a kedves arcnak a képe, akit mindig magam előtt látok, pedig két éve láttam utoljára ? Soha...

Domaníky (Dömeháza) - Medovarce (Méznevelő) - Rykynčice (Rakonca) - Palást (Plášťovce) - Szalatnya (Slatina) - Felsőszemeréd (Horné Semerovce) - Deméndihegy th.

(2012.7.15., vasárnap, 35 km)

Nyirkos délelőtt a Domaníky-táborhelyenÚtmenti kereszt Domaníky és Medovarce közöttA luxusautó halála

A dombhátonMéznevelőből csak ennyi látszik az útról


Almáskertek a falu szélénCsak ideértem...A Korponai-patak (Krupinica)Medovarce főutcája

A "mézfőzők" faluja nem okozott csalódást
Az evangélikus templom 1836-ban épült, nem könnyű idetalálni. Egy öreg bácsika egy deszkát cipelt, de amikor meglátott, csak nekitámaszkodott és vagy öt percen át le se vette rólam a szemét. A templom oldalának egy cigányasszony támaszkodott kábultan, mellette egy gyerekkocsival.

Medovarce látképe

Ez az ösvény visz vissza a falubaMéznevelő és Rakonca között...... a Korponai-patak völgyében

Felsőrakonca (Horné Rykynčice)

Alsórakonca (Dolné Rykynčice)

Pincebejáratok Alsórakoncán

Palást előtt a völgy kiszélesedik, az eső közeledik, engem meg vadszilvafák állítottak meg


Ezen a napon se úsztam meg kényszerpihenő nélkül, a palásti ravatalozó fedele alatt vártam vagy egy órát az eső csillapodására


A palásti kastélynál (amiben egyházi iskola működik) most cserkészek táboroztak

"A jövő fája"


Templom és falumúzeum. 2004-ben voltam itt a Honismereti Kerékpártúrával (jövő héten Kingyesre jönnek és én fogok előadást tartani...). Az volt az utolsó előtti HKT, amin részt vettem, persze azt még akkor nem tudtam.
Palásttól hazafelé nyugat felé indultam a főúton. Még nem  jártam erre, mert mindig elkerültük a dombok és a forgalom miatt. Vasárnap este a forgalom egész elviselhető volt.

Hányszor látjuk a fényt az alagút végén ?Szalatnya - Slatina

Régi fasor Szalatnya és Felsőszemeréd között

Felsőszemeréden anno bőrigázva álltunk meg O.-al, amikor mindenki más bemenekült a kocsmába, megnézni a régi templomot. Érdekes módon a templom és ez a park összemosódott az emlékezetemben, pedig többszáz méterre vannak egymástól.

A templom érdekessége pedig...... oldalsó kapujának rovásírásos felirata: "1482 Kűrakó János mester"

Felsőszemeréd után újra dombmászás következett...
... majd a domb tetején sikertelen sátorhelykeresés a mindenre rátapadó agyagos sárban.Végül a Deméndi-hegy nevű kétszázméteres domb tetején (még Alsószemeréd határában), nyílt terepen, egy szemétlerakóban végződő betonút folytatásában és két másik mezei út elágazásában állítottam sátrat, bízva az ilyen helyek egyedüli előnyében, a korai indulásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése